";?>

Lapland > Norrbotten > Nordkalottleden

Nordkalottleden

Nordkalotten is de meest noordelijke regio dat vier landdelen omvat, namelijk Zweden (Norrbotten), Finland (Fins Lapland), Noorwegen (Finnmarken) en Sápmi en waarin vijf talen worden gesproken zweeds, noors, fins, samisch en tornedalsfins.

Door dit gebied loopt het wandelpad Nordkalottleden (in Noorwegen: Nordkalottruta; in Finland Kallottireitti). Dit pad is voor een groot deel samengesteld uit meerdere al langer bestaande wandelpaden zoals Patjelantaleden en Kungsleden. Het pad heeft een totale lengte van 800 km en passeert geregeld de nationale grenzen van Noorwegen, Zweden en Finland. Het pad begint in het Zuiden op twee plaatsen: Sulitjelma in Noorwegen of Kvikkjokk in Zweden. Deze twee paden komen te samen op het Padjelantaleden. Het pad gaat van daar naar Vaisaluokta en buigt vervolgens naar links naar Noorwegen en volgt daar de Nordlandroute. Bij Hukejaure gaat het terug naar Zweden om vervolgens samen te vallen met het Kungsleden. Via Abisko weer terug naar Noorwegen. Het pad loopt vervolgens door het Nationaal Park Dividalen naar het drielandenpunt Treriksröset. Vandaar langs Halti, de hoogste berg van Finland. Vervolgens door het Nationaal Park Reisa om tot slot uit te komen in Kautokeino in Noorwegen.

nordkalottleden ; klik voor een vergroting

Bijgaand kaartje van de gezamenlijke toeristenverenigingen geeft een overzicht van de route (let op de vergroting is 0,5 MB groot).

Hieronder geven we een overzicht van de etappes. de etappes voeren van berghut naar berghut. De tocht kan natuurlijk ook kamperend worden afgelegd en er zijn tal van mooie omwegen en shortcuts mogelijk. De zwaarte van het pad varieert. Daar waar het pad de grote wandelpaden Padjelantaleden en Kungsleden volgt is deze relatief makkelijk bewandelbaar. Andere stukken zijn zwaarder en vragen meer ervaring.

De afstanden tussen de mogelijke start- en eindpunten liggen minimaal tussen de 85 en 135 km.

De beste bereikbare uitgangspunten zijn Sulitjelma, Kvikkjokk, Abisko, Kilpisjärvi en Kautokeino (gebaseerd op eigen ervaringen). Verbindingen zijn ook mogelijk vanaf de Noorse plaatjes Holt, Innset, Skjomdalen, aldus de Zweedse toeristenvereniging (folder uit 1994).

 

Zie voor aanvulende informatie ook de sites van:

Etappes

De beschrijving is van Zuid naar Noord. Dit is, voor mij althans, de beste wandelrichting omdat je dan de zon wat meer in de rug houdt. Geeft beter licht en voorkomt toegeknepen ogen met al die laaghangende zon in augustus/september.

De etappes gaan van hut naar hut. Dit zijn voor mij alleen maar referentiepunten. Met m'n tent ben ik vrij te slapen waar ik wil. Ook biedt het landsschap waar Nordkalottleden doorloopt veel mogelijkheden voor eigen invullingen.

De etappes worden in vier delen beschreven:

De opgegeven afstanden zijn ontleend uit de brochure (zie kaart hierboven). Ikzelf meet altijd de afstanden op de kaart en kom dan gemiddeld wat lager uit (5 tot 10%).

Kvikkjokk / Sulitjelma - Vaisaluokta (Ritsem)

 

Start Kvikkjokk

Bus vanaf Jokkmokk. Van Kvikkjokk naar Vaisaluokta (165 km).

Dit deel valt samen met Padjelantaleden

Start Sulitjelma

Bus vanaf Fauske. Ook aardig is de Silverexpres, de bus van Skelleftea in Zweden naar Bodø in Noorwegen. Uitstappen in Junkerdal of Graddis fjellstue in Noorwegen, vandaar wandeltocht langs het Balvatnet naar Sulitjelma (55 km)

Van Sulitjelma naar Vaisaluokta (104 km):

Alternatief is van Sulitjelma naar Pieskehaurestugan (27 km). Het pad komt in de buurt van de Sulitjelma gletsjer. De zuidkant van deze gletsjer is spectaculair en goed te benaderen zonder dat je er op of eroverheen moet (dat is zonder speciale uitrusting en ervaring te gevaarlijk).

 

Grote delen van deze routes (zowel Sulitjelma als Kvikkjokk) heb ik in 1988 en 1990 gelopen.

Vaisaluokta - Abisko

Nordkalottleden volgt hier delen van de Nordlandroute (Royvatn - Gautelis) en het Noordelijke stuk van Kungsleden (Sälka - Abisko). Van Vaisaluokto naar Abisko is 238 km (afstand Vaisaluokto via Gautelis naar Riksgränsen 195 km):

Kungsleden is een overbekend en in mijn ogen een veel te druk belopen wandelpad. Je kunt gelukkig de nodige alternatieven uitstippelen (weliswaar wat zwaarder maar minstens zo mooi).

Het traject in Noorwegen behoort tot het netwerk van wandelpaden in Nordland. Op mijn Nordlandpagina wordt dit traject uitvoeriger beschreven.

Abisko - Kilpisjärvi

Abisko - Kilpisjärvi (busverbinding naar Rovaniemi, of via Karesuando naar Kiruna), 188 km

Ik heb deze tocht in 1995 gelopen (eind augustus). Prachtige route. Alternatief is Abisko - Kilpisjärvi langs de zweedse kant over Råstofjällen. Daar kom je vrijwel zeker niemand tegen.

 

Kilpisjärvi - Kautokeino

Kilpisjärvi is dagelijks met de bus vanuit Rovaniemi te bereiken.

De afstand van Kilpisjärvi naar Kautokeino is 186 km

Delen van deze tocht gelopen in 1995 en in 1997 de gehele tocht (wilde ondermeer de Imofossen nog eens zien). Dit stuk van Nordkalottleden hoort tot een van mijn favorieten. Minder alpinisch dan de streek rond Abisko en daardoor minder dramatisch, maar wel veel weidser.

 

 

 

email

contact

wie ben ik

 

Advertenties van Google: