Wandelen in Sápmi (Lapland)

Inleiding

Lapland, of Sápmi zoals de Samen het gebied noemen omvat de noordelijke delen van Noorwegen, Zweden en Finland, alsmede het Russisch schiereiland Kola.
Het is geografisch een gevarieerd gebied met fjorden en eilanden langs de kust, bergen daar vlak achter, de toendra met zijn vele moerassen en meer in het binnenland de uitlopers van de Russische taiga.
In het Nederlands wordt de term Lappen gebruikt, maar dit is net als het woord eskimo verouderd en vernederend. Ik volg de betiteling die van Dale aangeeft: Samen.
Op het internet zie je ook wel de aanduiding Sami (dit is gelijk aan de Engelse vertaling) of Saami.

Het merendeel van Zweeds Lapland is beschermd gebied en heeft in 1996 de status van UNESCO Wereld Erfgoed gekregen.

Ik probeer Lapland zoveel mogelijk als een eenheid te benaderen. Voor mij is het gebied ook meer het land van de Samen dan dat van de vier afzonderlijke staten. Echter, veel van de informatie die op het web is te vinden, is nationaal. Ik ontkom er dan ook niet aan om regelmatig uit te gaan van de drie landen Noorwegen, Zweden en Finland (het Russische gedeelte van Lapland, het Kola schiereiland, laat ik vooralsnog buiten beschouwing).

wandelen

De Zweedse STF onderscheidt in Zweden vijf grote kerngebieden waarin zich een uitgebreid wandelnetwerk met berghutten en berghotels bevindt (van Zuid naar Noord):

Daartussen liggen kleinere en veelal minder bekende fjällgebieden. Deze vormen een mooi alternatief voor de wandelaar die nog meer rust zoekt en zich ook buiten de gebaande paden wil begeven.

Voor de beschrijving van het gebied en de wandelroutes hanteer ik de volgende gebiedsindelingen (van Noord naar Zuid):

Kaart Lapland lappi lääni finnmark troms Lappland Norrbotten Lappland Västerbotten Nordland Jämtland Angermanland

De twee grote doorlopende wandelpaden bespreek ik apart:

In Zweden is het Kungsleden (Koningspad) het bekendst. Dit pad van 450 km loopt door Zweeds Lappland en loopt vanaf Hemavan (nabij Tärnaby) in het Zuiden tot aan Abisko in het Noorden. Bekend is ook Padjelantaleden die door het nationaal park Padjelanta loopt.

In Noord Noorwegen vind je de Nordkalottleden, ook wel The artic trail genoemd. Dit pad sluit aan op het Kungsleden en passeert het drielandenpunt. Eindpunt is Kautokeino in Noord-Noorwegen.

Zie voor de overige wandelroutes de betreffende gebiedsdelen.

Bevolking

Lapland is dun bevolkt. In onderstaande tabel wordt hiervan een overzicht gegeven. Lapland is ruim 10 keer zo groot als Nederland met ongeveer 10 keer zo weinig inwoners. Als je de kuststrook en de grote centra zoals Rovaniemi niet meetelt dan is Lapland nog veel dunner bevolkt. Neem bijvoorbeeld Finnmark: groter dan Nederland maar met zo'n 75.000 inwoners. Hier vind je dan ook rust.

Regio

Opp. (km2)

Bevolking
x 1.000

Bev.
dichtheid

Fins Lapland
Oulu
Norrbotten
Västerbotten
Nordland
Troms
Finnmark

98.937
61.582
105.500
55.401
38.327
25.981
48.637

201
453
266
260
241
151
76

2
7
3
5
6
6
2

Totaal

434.355

1.648

3

Nederland

41.526

15.567

459

Economische ontwikkeling en milieu onderzoek

Zie voor verder informatie over de economische ontwikkeling van Lapland de pagina Barents regio. Op deze pagina vind je ook informatie over onderzoek over de gehele Arctische regio: