Jämtland - Härjedalen

Inleiding

Het Zweedse fjällgebied begint in de provincie Dalarna maar krijgt in Jämtland haar grootsheid en pracht. Hier begint Lapland. Ten opzichte van het hoge noorden is de toendra goed bereikbaar en wisselen toendra en de beschutting gevende dalen elkaar af.

In het westen van Jämtland, waar de bergen domineren is een uitgebreid netwerk van wandelpaden en berghutten en -hotels aangelegd. Dit maakt Jämtland ook geschikt voor de minder ervaren wandelaar. Tegelijk bieden kleinere berggebeiden zoals Frostviken en SKäckerfjällen mogelijkheden aan de meer ervaren wandelaar die zonder deze voorzieningen kan.

Jämtland kent 11 Samendorpen (samebyer) met een zo'n 45.000 rendieren (bron)

De bevolking van Jämtland en Härjedalen worden ook wel de "nieuwe zweden" genoemd. Pas bij de vrede van Brömsebro in 1645 werd kwam dit gebied bij Zweden, daarvoor was het onderdeel van Denenmarken en Noorwegen.

De provincie is groter dan Nederland en telt nog geen 130.000 inwoners, waarvan bijna de helft in östersund woont. Hier kun je dus stilte en rust vinden.

Wandelen in Jämtland - Härjedalen

Wandelen in de Fjällen

In de bergen van Jämtland (Jämtlandsfjällen) en noordelijk Härjedalen is een uitgebreid netwerk van wandelpaden aanwezig met veel overnachtingsmogelijkheden. Van eenvoudige berghutten tot complete berghotels (fjällstations) waar je een eigen kamer kunt reserveren.

Ik onderscheid voor Jämtland de volgende gebieden (van Zuid naar Noord):

Rogen en Funasdalen

In het zuiden van Jämtland ligt een fjällgebied dat te samen met gebieden uit Dalarna en de Noorse provincies Hedmark en Sör Trondelag een samenhangend en grotendeels beschermd fjällgebied vormen: Funäsdalsfjällen, Rogen, Långfjället, Töfsingdalen, Femundsmarken en Gutilia.

Meer informatie over:

Door deze gebieden loopt een netwerk van wandelpaden.

Jämtlandsfjällen / Jämtlandstriangeln
(ten zuiden van de E14)

Het gebied Sylarna-Helags is een 3100 km2 groot samenhangend berggebied. Het is bekend onder de noemer Jämtlandsfjällen. Een uitgebouwd netwerk van paden en hutten maakt dit gebied makkelijk toegankelijk en druk bezocht.

Vooral de zogenoemde Jämtlandstriangeln (de Jämtlandsdriehoek) tussen de bergstations Storulvån, Blåhammaren en Sylarna is welbekend. Storlien is een bekend startpunt.
Meer naar het zuiden heb je Helagsfjället, met de zuidelijkste gletsjer van Zweden. Goed startpunt is Ljungdalen.

Verder naar het Oosten vind je Bunnerfjällen, Anarisfjällen, Härjångsfjällen, Lunndörrsfjällen en Oviksfjällen. Deze Oostelijke Jämtlandfjällen zijn een wat minder bezocht gebied dan de populaire driehoek.

Anarisfjällen in het oosten is bekend van zijn mooie delta Gröndalen, Lunndörren van zijn diepe U-dalen, welke een alpien karakter hebben.

Skäckerfjällen en andere fjällen ten noorden van de E14

Ten Noorden van de E14 liggen enkele kleinere meer geïsoleerde berggebieden. Hier komen weinig toeristen. Ten noorden van Kallsjönligt Skäckerfjällen dat tot in Noorwegen doorloopt. Het is sterk geaccidenteerd en heeft scherpe toppen. Verder naar het Noorden tegen de Noorse grens liggen Sösjöfjällen, Oldfjällen en meer naar het oosten de Hotagsfjällen. Te samen met het Noorse Gressåmoen Nasjonalpark en het Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark een inspirererend wandelgebied.

Het natuurreservaat Skäckerfjället kent ook nog drie gebieden met oerbos: Strådalen, Rutsdalen och Lågsjön.

Ik ben in 1992 van Storlien over het (Noorse) Skäckerfjällen naar Snåsa (Noorwegen) gelopen en vandaar via Gressåmoen Nasjonalpark naar Gäddede. Regenachtig maar verder een prachtig landschap.

Meer informatie

Frostviken

klik voor een vergroting Frostviksfjällen ligt in de noordelijke hoek van Jämtland en grenst aan Södra Lappland. Kenmerkend voor deze fjällen is haar compactheid; de dagelijkse afwisseling van kale toendra met beschutte dalen. Als je vele wandeldagen achtereen op de kale toendra wilt blijven dan zul je hogerop moeten naar Norrbotten of Finmark in Noorwegen.

Het toeristenbureau heeft een boekje met beschrijvingen van de meeste wandelpaden uitgegeven. Een samenvatting van deze beschrijvingen is ook te vinden op de wandelpagina van de gemeente Strömsund.

Op strategische plekken zijn langs de wandelroutes hutten neergezet waar je overdag kunt verpozen. Ze zijn niet bedoeld voor overnachtingen. Vanwege dit lage voorzieningenniveau is het een relatief rustig wandelgebied. Begin september 2004 ben ik tijdens een weekje wandelen niemand tegengekomen, op een enkele jager na.

Aan de westkant biedt Stora Blasjön hotelaccomodatie (Blasjöns Fjällhotell). Goed startpunt aan de zuidkant is Gäddedde (camping, vandrarhem, supermarkt etc.). Gäddede heeft dagelijkse busverbinding met Strömsund dat wer goped verbindingen met östersund kent). Aansluitend op de Frostviksfjällen ligt ten Noorden Borgafjällen (Lappland in de provincie Västerbotten). Hier is Klimpfjäll met Hotel fjällfjället een goed start- of eindpunt (vandaar dagelijkse busverbinding naar Doretea en vandaar verder naar östersund).

Aan de Noordwestkant vind je ook Zweden's langste grot: Korallgrottan en nog enkele andere geologische bijzonderheden.

Kaarten: Fjällkartan Z1: Stekenjokk-Frostviken

Meer informatie

Lange afstands wandelpaden

Naast de wandelnetwerken in de berggeboieden lopen er lopen drie pelgrimspaden door Jämltand:

Daarnaast heb je nog

Sånfjällets nationalpark (Sonfjället)

In het zuiden van Jämtland ligt in Härjedalen even ten zuiden van Hede het nationaal park Sånfjället. Sonfjället is een geisoleerd bergmassief temidden van het uitgestrekte bosgebied van Härjedalen. Het park is bekend om zijn berenkolonie.

zie voor informatie:

Sites

groen: natuurreservaten

Algemeen:

Gemeentes in Jämtland