Närke en Västmanland

(provincies Örebro en Västmanland)

Inhoud

Inleiding

Närke is het kleinste Zweedse landschap. Het middengedeelte bestaat uit een vruchtbare vlakte omgeven door bossen en heuvels. Het landschap is onderdeel van het oude Midden-Zweden's mijndistrikt, het Bergslagen. Hier en daar zijn nog de oude leefgemeenschappen van de mijnwerkers zichtbaar.
Het landschap wordt gekenmerkt door enerzijds dichte bossen en anderzijds een open landschap met kleine riviertjes. Närke ligt voornamelijk in het zuidelijk gedeelte van de provincie Örebro en voor een klein stukje in de provincie Västmanland

Het landschap Västmanland omvat in het oosten de gelijknamige provincie Västmanland en in het westen het noordelijke gedeelte van de provincie Örebro. Het westelijke gedeelte van Västmanland is net als Närke onderdeel van Bergslagen, een groot mijn- en industriegebied. Dit gebied werd in de tijd van Gustav Vasa de schat en wapenkamer van de Vasa's. Ook hier verrezen de paleizen en landhuizen van de Zweedse adel. Toch is het opvallend dat de mijnindustrie het landschap verrijkt heeft. Oude mijnen zijn volgelopen met water en maken een romantische, woeste indruk. Hier kan men dan ook nog goudzoeken aan de oevers van riviertjes. Voor sportieve vissers, kanoërs en zwemmers is het gebied ook aantrekkelijk. (bron o.a.: zweden info)

In beide landschappen wonen ruim een half miljoen mensen. Het oppervlak is (exclusief wateroppervlak) ongeveer de helft van dat van Nederland (44%).
Het bestaat voor ongeveer tweederde uit bossen.

Sites

Gemeenten Västmanland:

Regionale sites

Gemeenten Örebro

Nationale parken

De provincie Västmanland kent één nationaal park: Färnebofjärdens nationalpark. Het park strekt zich uit over de provincies Västmanland, Gävleborg en Dalarna. De provincie Västmanland beheert het park.
De provincie Närke kent de parken Tiveden en Garphyttan.

Het natonale park Tiveden kent goed wandelmogelijkheden. Door het park lopen o.a. het bergslagsleden en munkastigen

Wandelen in Närke en Västmanland

Bergslagsleden

Het meest bekende wandelpad dat door Närke en Wastmanland loopt is het bergslagsleden met een lengte van 280 km. In het Noorden begint het pad in Kloten, iets ten Oosten van Kopparberg. Het pad heeft hier een aansluiting op Malingsbo-Klotenrundan. In het zuiden lopt het pad door het park Tiveden en eindigt in Stenkällegården. Iets ten Noorden van Karlsborg. Het pad vind hier een aansluiting op Västra Vätterleden.

Bergslagsleden loopt door het oude mijngebied (koperwinning) van Zweden. Onderweg zijn cultuurhistorische resten hiervan te bewonderen.

De site van Fritid T Län van de provincie Örebro geeft uitgebreide informatie over het wandelpad inclusief busverbindingen. Hieronder worden de etappes weergegeven. Van ieder etappe is een informatieblad (pdf bestand) met kaartje verkrijgbaar.

De website van Stiv Lövborg geeft ook informatie over het wandelpad. Ook hier etappekaartjes (meer gedetailleerd dan hierboven).

Malingsbo-Klotenrundan

I centrum av fritidsland Bergslagen finns Malingsbo-Klotens friluftsområde. Här går en 45 km lång skid- och vandringsled; en rundled som bjuder besökaren många sköna naturupplevelser i ett landskap, som på flera ställen har vildmarkskaraktär. Den är en sammanbindningsled för det ca 140 km långa ledsystem som finns i området. Malingsbo-Klotenrundan är i terrängen markerad med organga ringar runt träd, eller orange kantställda kvadrater på stolpar. Vintertid spåras leden för skidåkning.

Vid Kloten finns pensionat. I Klotens gamla skola finns lägerskola. Affärer finns i Nyfors och Malingsbo. Vid Stora Bäckens camping, norr om Malingsbo, finns campingstugor och bokningscentral för hela Malingsbo-Klotenområdet, samt turistbyrå. I Björsjö finns pensionat som tillhandahåller mat och logi. Karta och detaljerad beskrivning av Malingsbo-Klotenrundan finns vid Stora Bäckens camping eller Assi Domän i Björsjö.

Meer informatie op

Bruksleden

Het Bruksleden is een 230 km lang wandelpad dat de Mälarregio verbindt met het Bergslagen. Het pad doorkruist Västmanland, begint in Västerås in het Zuiden en eindigt in Krylbo

" Du får uppleva ett omväxlande landskap med skogar, myrar, sjöar, ängar och hagar. Varje naturtyp har sitt eget växt- och djurliv och landskapet har varit utnyttjat av människor under flera årtusenden. Bergshanteringen har haft stor betydelse för landskapsdelen och spåren av denna hantering möter du på många ställen utmed leden."

Het Bruksleden is ingedeeld in 26 etappes. Op de website Bruksleden vind je de beschrijvingen en de kaartjes die je kunt printen.

In Avesta aansluiting met Gästrikeleden en aansluiting met Malingsbo-Klotenrundan en Sméleden in Malingsbo.

 

Romboleden

Romboleden is een oude pilgrimsroute van Köping naar Trondheim in Noorwegen.

"Under hela medeltiden vallfärdade människor till den helige Olavs reliker i Trondheim, Norge. Anledningarna till vallfärderna var flera och sättet att ta sig dit många. Man gick till fots, red eller åkte båt. Det slättlandskap som låg norr om Mälaren gick i äldre tider under benämningen Rombo-landet. Härifrån utgick några av de färdvägar som användes av pilgrimer på väg till Trondheim. Pilgrimsleden som nu skapats från Köping till Trondheim har därför fått namnet Romboleden. Vandringsleden går genom Hedströmsdalen via Skinnskatteberg mot Dalarna och vidare in i Norge.

Romboleden traject Mälardalen - Bergslagen
site met info: hedströmsdalen
(zie ook de pagina Härjedalen/Jämtland)

Munkastigen

Munkastigen is het 40 km lange pad dat de monniken liepen van het klooster in Ramundeboda naar Olshammar om vandaar verder met de boot over het Vättern naar kloosters in Alvastra en Vadstena te gaan.

Het pad stamt vermoedelijk uit de 15e en 16e eeuw en is op basis van oude kaarten opnieuw gereconstrueerd.

Het pad is ingedeeld in twee etappes:

Een groot deel valt samen het het Bergslagsleden. Het pad voert ook door het nationaal park Tiveden.

Meer informatie:fritid T-län

Silverleden

Silverleden is een 60 km lang wandelpad dat begint en eindigt in Hurtigtorpet in Hällefors. He tpad voert langs de oude zilvermijnen uit de 17e eeuw.

Het pad is sterk geaccenditeerd en kent een vleugje "norrlandsnatuur". Veel meertjes en beekjes. Ook vind je hier bevers en elanden.

Meer informatie

Overige wandelpaden

De site fritid T-län geeft een overzicht van alle wandelpaden. :
Ik noem hier alleen de nog niet genoemde paden die langer dan 20 km zijn

Ook de site van van Stiv Lövborg geeft aanvullende informatie.