Västergötland

De provincie Västra Götaland omvat drie landschappen: Västergötland, Dalsland en Bohuslän). Deze pagina beschrijft Västergötland dat het merendeel van de provincie omvat.

Inhoud

Inleiding

Het oostelijk deel behoort met zijn vruchtbare vlaktes tot een van de oudste kerngebieden van Zweden. Het westelijk deel kent veel industriegebieden waaronder (de haven van) Göteborg. In het gebied tussen de twee grote meren het Vännern en Het Vättern broeden kraanvogels. De noordkant van Västergötland grenst aan de Tiveden, een oud oerbos. Dit vormde vroeger een natuurlijke barriëre naar het noorden en dit verklaart mede de strategische ligging van Karlsborg, een oude vestingstad.

Sites

Västra Götland kent 45 gemeentes waarvan het merendeel in Väsetrgötland. Ik beperk me hier tot de gemeentes waar de beschreven wandelpaden doorheen lopen.

Wandelen in Västergotland

Op het Åsundenleden na (een rondwandeling) zijn alle wandelpaden onderdeel van het Europese wandelpad 1 (van Syracuse in Sicilië naar de Noordkaap in Noorwegen)

Västra Vätterleden

Het pad van 150 km loopt van Granvik (iets ten Noorden van Karlsborg) in het Noorden naar Mullsjö in het Zuiden.
In het Noorden heb je aansluiting op het Bergslagsleden en in het zuiden op Södra Vätterleden en daarmee op Smålandse netwerk van wandelpaden.
Het pad loopt langs de westelijke oever van het Vättern, voert overwegend door het bos en biedt fraaie uitzichten.

Västra Vátterleden (bron: Vandra i Sverige)Het pad is in 8 etappes ingedeeld.

Het pad is ingetekend op de Blå kartan (1:100.000): nr 93 Mariestad (alleen de eerste twee kilometers vanaf Granvik), nr 83 Skövde en nr 73 Jönkoping. Bij het touristenbureau zijn routebeschrijvingen verkrijgbaar.

Kinnekulleleden

Dit pad van 45 km loopt rondom het Kinnekulle in de gemeente Götene even ten noorden van Lidköping.

Redvägsleden, Vildmarks-, Knalle- en Sjuhäradsleden

Deze vier paden vormen onderdeel van Europaled 1, een doorlopende route naar het Noorden van Zweden.

Euroapaled 1 (bron: Vandra i Sverige)