Finnmark

Finnmark, de noordelijkste provincie van Noorwegen, is het land van Nooit meer Slapen van de schrijver Willem Frederik Hermans. Het heeft een oppervlakte dat groter is dan Nederland en telt slechts 73.000 inwoners. Kortom, hier is nog rust en ruimte.

De Finnmark Tourist Board typeert Finnmark als een land vol contrasten. Van woeste maanlandschappen tot de vriendelijke uitgestrekte vidda. Finnmark kent vier soorten natuur: de hoogvlakte, de rivierdalen, de fjorden en de kust.

De hoogvlakte is afwisselend. Open berkenbossen, meertjes en beekjes, met rendiermos bedekte vlaktes en ondoordringbare moerassen. Imponerende bergklompen en licht glooiende heuvels

De Altarivier met zijn canyons en de de Tanarivier met zijn zandafzettingen doen denken aan de grote Siberische rivieren. Hier vind je ook de belangrijkste Europese zalmrivieren.

Langs de rivieren hebben boeren zich gesetteld. Dit maakt het dal van de Tanarivier tot een belevenis. Stabbursdalen National Park heeft het meest noordelijke bos ter wereld. De bossen van Finnmarkvidda lopen door in de uitgwesrekte wouden van Finland.

Het oosten van Finnmark is kaal en boomloos. Hier vinden we de arctische toendra. In het westen vinden we hoge spectaculaire bergtoppen, steile fjorden en gletsjers. In het middengedeelte verandert de rotsige kustlijn in een plateaulandschap, afgewisseld met uitgestrekte blokvelden. In delen van het Varangerschiereiland kun je zelfs spreken van een steenwoestenij.

Kortom, Finnmark is een van mijn favoriete landstreken voor uitgebreide trektochten.

Bron website Finnmark Tourist Board

Finnmark biedt zeer goede hikingmogelijkheden. Je kunt er eindeloos over de toendra zwerven. Er zijn niet zoveel uitgezette wandelroutes met hutten.

Een bekend en redelijk toegankelijk wandelgebied is de Finnmarksvidda. Hier is een uitgezet netwerk van paden en hutten. Beste wandeltijd is juli tot begin/half september (mei/juni is drassig en in de periode medio juni tot medio/eind juli domineren de muggen).
In het zuidwesten van Finnmark loopt een deel van de Nordkalottleden. Vanaf het Reisa nationaal park in Troms tot de eindbestemming Kautokeino.

Buiten de gemarkeerde routes kun je ook prima rondzwerven in de andere delen van Finnmark. Het terrein kan echter veeleisend zijn: kilometerslange lastige blokvelden in de meer noordelijke gedeeltes of moeilijk begaanbare vegetatie in het zuidoosten.
De hoogteverschillen zijn daarentegen vriendelijk. Wel moet je rekening houden met lange wandelafstanden en waadpartijen door de vele rivieren. Ook kan het er stevig waaien. Finnmark is buiten de paden, net als de rest van Noord-Lapland, eigenlijk alleen maar geschikt voor ervaren hikers.

Indrukwekkend is het zuidelijk gedeelte van het nationale park Stabbursdalen met de ruige steenlandschappen van de gáissene.

Het park Øvre - Anarjåkka biedt de ongekende ervaring 'alleen op de wereld' te zijn. Door zijn geïsoleerde ligging hoef je hier geen toeristen te verwachten.


Postroute Alta – Karasjok

Vroeger werd de post tussen Alta en Karasjok bezorgd door twee mannen te paard. Over een afstand van 120 km deden ze er drie tot vier dagen over. Het pad dat ze volgden is nog steeds zichtbaar.

Het pad is gemarkeerd (T-route) en onderweg is er één berghut, dus een tent is noodzakelijk.

Start: vanaf Bjørnstad Gård bij bovenaan het dal Tverrelvdalen
Eindpunt: Karasjok.


Alta - Skoganvarre (ten zuiden van Lakselv)


Nordkalottleden

Het laatste deel van Nordkalottleden van Kilpisjärvi naar Kautokeino loopt door het zuidwesten van Finnmark. Vanaf het Reisa nationaal park in Troms tot de eindbestemming Kautokeino (186 km). Zie verder de pagina Nordkalottleden


Wandeltochten Finnmark (eigen routes)

Karesuando - Kilpisjärvi

2007
Deze tocht langs de Fins-Noorse grens gaat voor een groot gedeelte door West-Finnmark.

Peera - Karesuando - Kautokeino - Karasjok

Afstand 120 + 75 + 195 km, 2005
Het tweede gedeelte gaat door West Finnmark tot Kautokeino en daarna door het nationaal park Øvre - Anarjåkka naar Karasjok

Stabursness - Karasjok -- Levajohk-Gamvik

Afstand 120+200 km, 1999
Deel I: Van een woest steenlandschap ten zuiden van Stabbursdalen naar de vriendelijke vlaktes van de Finnmarkvidda.
Deel II: Levajohk ligt ongeveer 80 km ten noorden van Karasjok langs de E6. Gamvik ligt op het schiereiland Nordkinn. Hier ligt het meest noordelijke punt. De Noordkaap ligt nog iets noordelijker, maar is gelegen op een eiland.
Het noordelijke stuk is met de vele blokvelden moeizaam beloopbaar en wordt ook wel aangeduid als het maanlandschap van het Noorden.

Kilpisjarvi - Kautokeino - Lemmenjoki

Afstand 180 km + 160 km, 1997
Over de Nordkalottleden door West-Finnmark en daarna door het nationaal park Øvre - Anarjåkka langs de Fins-Noorse grens.

Alta - Lakselv - Tana - Vardö

Afstand 90+160+140km, 1996
Je trekt van west naar oost over de toendra. Het Varanger-schiereiland is bijzonder. Hier nadert de boomgrens de hooge van nul meter. Het oostelijke deel van het schiereiland is de eigenlijke arctische toendra, waar ook op zeeniveau geen boom meer groeit. De tocht is afwisselend en kent enkele moeilijke stukken. Eindeloze grasachtige vlaktes, blokkenvelden, meertjes. Wijdsheid pur sang. Het dorpje Vardö is het meest oostelijk gelegen stukje van Noorwegen.

Björkliden - Skibotn -- Reisa - Kautokeino

Afstand 170 km + 140 km, 1995
Over de Nordkalottleden. Het laatste stuk gaat door West-Finnmark.

Zie de pagina eigen wandeltochten voor de routes.


Finnmark telt vijf nationale parken:


Øvre - Anarjåkka

Het park Øvre - Anarjåkka (1400 km2) grenst aan Finland en omvat het zuidoostelijke gedeelte van de Finnmarkvidda. Het vormt met het aansluitende nationale park Lemmenjoki in Finland een groot ongerept gebied.

Het park ligt vrij geïsoleerd en afgelegen, ver van alle wegen en wordt met Lemmenjoki getypeerd de laatste wildernis van Europa.

Het geeft een onuitwisbare indruk van het kenmerkende landschap van de vidda: een oud golvend landschap (tussen 200 en 600 m hoog), uitgestrekte en moeilijk toegankelijke moerasgebieden, open vlaktes met her en der verspreide dennen en struiken, maar ook aaneengesloten berkenbossen. En natuurlijk de vele meertjes en riviertjes.
Het park is genoemd naar de rivier Anarjåkka die hier haar oorsprong heeft.

Het gebied heeft een typisch landklimaat met droge zomers en zeer koude winter. Door de relatief weinige sneeuwval in het gebied is het geschikt als overwinterplaats voor rendieren.

Van de zoogdieren zijn de populaties elanden en rendieren het grootst. Ook de beer komt hier voor. De veelvraat, rode vos en hermelijn zijn de meest voorkomende kleinere roofdieren.

Door zijn afgelegen ligging is het toerisme minimaal.
De meest nabije toegang tot het park is te vinden aan de weg Karasjok naar Caskenjakka ongeveer 10 km van het park, vandaar te voet verder. Wandelen vanuit Enontekio, Inari, Kautokeino of Karasjok kan ook maar dan ben je ruim een week onderweg.

kaartje (pdf)


Pasvik

Het relatief kleine park Øvre Pasvik (120 km2) is opgericht om het grootste nog bestaande oerwoudgebied van het land te beschermen. Het gebied grenst aan Finland en Rusland.
Het terrein in het park is vrij vlak (100-200 meter), een kwart van het park is bedekt met water, en er zijn grote uitgestrekte moerassen. Het landschap wordt gedomineerd door een onaangeroerd dennenbos dat behoort tot een van de grootste onaangeroerde bossen van Noorwegen en is een uitloper van de Russische taiga.

Er leven vele elanden in het park, 's winters overwinteren hier ook rendieren. Het park heeft een van de grootste berenbestanden van Noorwegen. De wolf en veelvraat trekken door het gebied, terwijl de vos, hermelijn en nerts hier vast voorkomen.

De toegang tot het park is te vinden via de weg van Kirkenes naar Gjøkåsen.

Kaartje (pdf)
Brochure (Noors)


Seiland

Seiland (316 km2) is een apart en mooi stuk van de rijke eilandennatuur in West-Finnmark. De tewe geletsjere van Seiland behoren tot de meest Noordelijke van Scandinavië.
De stijle kustrotsen vormen een goede broedplaats voor roofvogels.

Brochure (Noors)


Stabbursdalen en Stabbursnes

In Porsanger, even ten Noorden van Lakselv ligt het nationaal park Stabbursdalen (750 km2) en het natuurreservaat Stabbursnes

Het park is opgericht om het meest Noordelijke dennenbos van de aarde te beschermen. De bomen in het park zijn tot 500 jaar oud oud. Het bos is een wondermooie maar kwetsbare oase in een verder kaal en stenig landschap.

Het park omvat net als Øvre - Anarjåkka veel van de typische landschapsvromen van de Finnmarkvidda maar heeft duidelijk een eigen karakter met zijn kale stenige vlaktes en nauwe ravijnen. Daar het park loopt de Stabburselva met zijn watervallen en stroomversnellingen. Dan weer eens smal dan weer wijduitlopend.

Het park is in 2002 uitgebreid en omvat nu ook de karakteristieke bergketen gáissene waaraan samenland.nl haar logo heeft ontleend.

Het natuurreservaat Stabbursnes beschermt een wetland dat van grote botanische en ornithologische waarde is. Stabbursnes is een grote delta met oude riviersporen en oude kustlijnen.

De toegang tot het park is te vinden via een smalle weg die de hoofdweg langs Porsangerfjord zo'n 2 km ten zuiden van de brug over de Stabburselva verlaat. Het park vormt een goed uitgangspunt voor een wat langere trektocht over de vidda, bijvoorbeeld naar Karsjok of Alta. Een trektocht vol contrasten: het oeroude bos, de ruige steenlandschappen van de gáissene aan de zuidkant van het park en de vriendelijke open toendra daarna.

Bropchure (Noors)


Varangerhalvöya

Het Varanger schiereiland in het uiterste Oosten van Finnmark is in 2006 uitgeroepen tot nationaal park.

Varanger (Engels)
Kaart Varanger
Visit great arctic - Varanger (Engels)


websites van gemeentes in Finnmark