Samenland

start > wandelsite

De wandelpagina's

...introductie...

Ik heb verschillende decennia gewandeld in het Hoge Noorden. Dit gebied boven de poolcirkel wordt door toeristische organisaties voorgesteld als de laatste wildernis van Europa. Niets is echter minder waar. Het is al eeuwen het leefgebied van de Samen. Het is hun land, Sápmi (Samenland).

Dat neemt niet weg dat je er heerlijk kunt wandelen. De uitgestrektheid van de toendra, de stilte van de Finse taiga en de ruigheid van het alpine gebergte. Dat alles is in Sápmi te vinden.
Op deze site krijgt u informatie over het land. Hierbij volg ik uit praktische overweging een provinciale indeling. Ik bespreek de vijf Noordelijkste provincies. Centraal staan Finnmark (Noorwegen), Lappi Lääni (Fins lapland), Norrbotten (Zweden). Verder komen in mindere mate nog Troms en Nordland aan de orde (Noorwegen).

U kunt ook mijn wandeltochten volgen op de pagina wandeltochten.

de wandelgebieden

Finnmarksvidda 2017

Finnmark


De Finnmark Tourist Board typeert Finnmark als een land vol contrasten. Van woeste maanlandschappen tot de vriendelijke uitgestrekte vidda. Finnmark kent vier soorten natuur: de hoogvlakte, de rivierdalen, de fjorden en de kust.

Zie verder Finnmark

Urho Kekkonen sept 2008

Lapin lääni


Fins Lapland is een heerlijk wandelgebied voor wie de rust, stilte en de beschutting van de Taiga zoekt. Anders dan in Zweden en Noorwegen ligt Fins Lapland vrijwel geheel onder de boomgrens. Slechts kleine gebieden, de Tunturi, steken boven de boomgrens uit. Dit geeft Fins Lapland een geheel eigen karakter.

Zie verder Lapin lääni

Abisko aug 2017

Lapponia


Zweeds Lapland (Lappland, Lapponia) wordt wel een de laatste wildernis van Europa genoemd. Feitelijk is het een cultuurlandschap, al duizenden jaren bewoond door de Samen die er hun rendieren laten grazen. Dat neemt niet weg dat het berggebied (fjällen) spectaculair en van een wondermooie schoonheid is. Het gebied kent zeven nationale parken. Een aantal van deze vormen samen het werelderfgoed Lapponia.

Zie verder Lappland (Zweden)

Imofossen 1997

Troms


Troms is vooral een eilandenrijk. Troms is een gebied met ruwe bergformaties, vaak bedekt met gletsjers. Meer landinwaarts liggen grote wildernisgebieden zoals het nationaal park Øvre Dividal. Troms bevat ook de meest noordelijke canyon, het nationaal park Reisa, met de in mijn ogen mooiste waterval van Sápmi: de Imofossen..

Zie verder Troms

Junkerdal 2017

Nordland


Nordland is de meest zuidelijke provincie van Noord-Noorwegen. Nordland is ingedeeld in vijf regio's. De provincie bestaat voornamelijk uit bergen die steil uit zee oprijzen. Lofoten en Vesterålen zijn in het bijzonder bekend om de ruige bergformaties.

Zie verder Nordland

Rovaniemi 2011

Reisinformatie


Op een aparte pagina geef ik informatie over vervoer in Samenland, het weer, kaarten etc.

Zie verder Reisinformatie

de grote wandelpaden

Abisko 2017

Kungsleden


Het Kungsleden, 450 km lang, is het meest bekende en toeristische wandel- en skipad van Lapland. Het loopt van Hemavan (bij Tärnaby) in het Zuiden naar Abisko in het Noorden. Langs de goed gemarkeerde route liggen op dagafstanden STF berghutten en -hotels van de STF (de Zweedse toeristenvereniging).
Het noordelijkste deel van het Kungsleden, dat door drie nationale parken loopt en waarlangs de hoogste bergen van Zweden liggen, wordt het meest bezocht.

Zie verder Kungsleden

Abisko sept 2002

Nordkallotleden


Nordkalotten is de meest noordelijke regio (zie kaartje bovenaan de pagina. Door dit gebied loopt het wandelpad Nordkalottleden (in Noorwegen: Nordkalottruta; in Finland Kallottireitti). Dit pad is in mijn beleving een van de mooiste wandelpaden van Lapland. Het is voor een groot deel samengesteld uit meerdere al langer bestaande wandelpaden zoals Patjelantaleden en Kungsleden. Het pad heeft een totale lengte van 800 km. Grote delen zijn voor de meer ervaren trekker.

Zie verder Nordkalottleden

Junkerdal 2017

Nordlandsruta


De Nordlandse bergsportvereningingen (Turistforening) hebben door de jaren heen hun wandelnetwerken verbonden en daarmee een route door de gehele provincie aangelegd: de Nordlandsruta of de vuonagæinno zoals de Samen zeggen. Deze route van 550 km. loopt van Bjørnfjell bij Narvik in het Noorden tot Børgefjell in Helgeland in het zuiden. Praktisch gesproken door heel Nordland in de lengte.

Zie verder Nordlandsruta

De eigen wandeltochten

Mijn wandeltochten

35 jaar lang ben ik naar Scandinavie getrokken. Zo'n 20 keer heb ik Samenland bezocht.

Zie verder de wandeltochten