Nordland

Nordland is de meest zuidelijke provincie van Noord-Noorwegen.

Nordland is ingedeeld in vijf regio's. Van noord naar zuid zijn dat : Vesterålen, Lofoten, Ofoten met de Narvikfjellene, Salten met de Sulitjelmafjellen en de nationale parken Junkerdal en Rago, en Helgeland met de nationale parken Saltfjellet-Svartisen en Børgefjell.

De provincie bestaat voornamelijk uit bergen die steil uit zee oprijzen. Lofoten en Vesterålen zijn in het bijzonder bekend om de ruige bergformaties.
De hoogste bergen (Oksskolten en Suliskongen) zijn in het oosten van de provincie te vinden. Het vasteland wordt door fjorden doorsneden. In Nordland is Noorwegen op zijn smalst: bij Hellemobotn (Tysfjord) is de afstand tussen het eind van het fjord en de grens met Zweden slechts 6,3 km.

Nordland telt een kleine 250.000 inwoners met een oppervlakte dat iets kleiner is dan Nederland. Narvik en Bodø zijn de bekendste steden.

Zie verder wikipedia Nordland

Nordland biedt vele goede wandelmogelijkheden in de nationale parken maar ook in de verschillende fjällgebieden. De verschillende wandelnetwerken zijn aan elkaar gekoppeld via de Nordlandsruta. Aansluitend op de Zweedse Abisko-Kebnekaisefjällen liggen de Narvik fjellen. Dit berggebied kent een netwerk van lokale routes die onderdeel uitmaken van de 550 km lange Nordlandsruta die loopt van Hattfjelldal even ten noorden van Børgefjell in het zuiden naar Bjørnfjell bij Narvik in het noorden.


Wandeltochten Nordland (eigen routes)

kaartje borgefjell

In 1993 trok ik vanaf Tärnaby in Zweden door het nationaal park Børgefjell naar het Noorse Majavatn en vandaar weer terug het park door richting Zweden naar Saxnäs (160 km +130 km)


Narviksfjellen

Aansluitend op de Zweedse Abisko-Kebnekaisefjällen liggen de Narvik fjellen. Dit berggebied kent een netwerk van lokale routes die onderdeel uitmaken van de 550 km lange Nordlandsruta.

De website Taraildino geeft een overzicht van de wandelroutes.


Nordland herbergt vijf nationale parken


Børgefjell

Børgefjell is het zuidelijkste nationale park van Nordland. De natuur is erg woest, en er zijn geen gemarkeerde wandelpaden. Er zijn maar weinig overnachtingshutten in het park. Børgefjell is vanuit alle richtingen goed te bereiken.

Brochure (Noors)


Junkerdal

Junkerdal ligt tussen Sulitjelma in het Noorden en Junkerdal in het Zuiden. In het hart van het park ligt Balvatnet.
Het nationale park Junkerdal heeft als doel om de recreatie te bevorderen. Het park is goed ontsloten door vele wandelpaden en er zijn meerdere overnachtingshutten.

Brochure (in het Noors, met kaartje)


Møysalen

Møysalen is een klein nationaal park in een fantastisch berggebied, met markante alpine bergformaties, uitgestrekte groene wouden en open fjorden. Hoog boven in de bergen ligt eeuwige sneeuw en ijs, en er is ook een kleine gletsjer.

Brochure (in het Noors, met kaartje)


Rago

Rago is één van de kleinste nationale parken in Noorwegen, maar samen met de Zweedse nationale parken Padjelanta, Sarek en Stora Sjöfallet in Zweden, maakt Rago deel uit van het grootste beschermde ongerepte natuurgebied van Europa. Het landschap van Rago is gevarieerd en is vooral een ruig berg-gebied.

Brochure (in het Noors, met kaartje)


Saltfjellet–Svartisen

Saltfjellet-Svartisen is het grootste nationale park van de provincie. In het westen loopt de gletsjer Svartisen tot aan de zee, in het oosten grenst de hoogvlakte aan Zweden. Vanwege dit contrast heeft het gebied verschillende klimaten. Aan de kust heerst het milde, vochtige zeeklimaat, terwijl het koude en droge landklimaat in de binnenlanden heerst. De gletsjer Svartisen is spectaculair, met meerdere gletsjertongen en prachtige gletsjervlaktes.

Het park is bereikbaar vanaf Mo-i-Rana of Bodo en vandaar verder met bus of trein naar station Hjartasen, Bolna, Lonsdal of Rokland.

Brochure (in het Noors, met kaartje)