Troms

Troms is vooral een eilandenrijk. Tromsø zelf ligt op een eiland ingesloten tussen hoge bergruggen. De aankomst met het vliegtuig is dan ook spectaculair te noemen.

Troms is ingedeeld in vier regio"s: Nord-Troms, Tromsø, Midt-Troms en Harstad.
Tromsø, de hoofdstad van de provincie, staat bekend als Parijs van het Noorden. Hier bevindt zich de meest noordelijke universiteit en voor Noordse begrippen is de stad bruisend en levendig te noemen.

Troms is een gebied met ruwe bergformaties, vaak bedekt met gletsjers. Meer landinwaarts liggen grote wildernisgebieden zoals het nationaal park Øvre Dividal waar de 'grote vier' zich thuis voelen (beer, lynx, veelvraat en als dwaalgast de wolf).
Troms bevat ook de meest noordelijke canyon, het nationaal park Reisa, met de in mijn ogen mooiste waterval van Lapland: de Imofossen.

In Troms loopt Nordkalottleden. Dit traject van het wandelpad gaat van Björkliden in Zweden naar Kilpisjarvi in Zweden. Het pad voert door het nationaal park Øvre Dividal.


Wandeltochten Troms (eigen routes)

In 1995 volgde ik Nordkalottleden van Björkliden door het nationaal park Dividal naar Skibotn (170 km) en daarna vanaf Nordreisa (met taxi tot Saralev) verder door het nationaal park Reisa naar Alta (140 km).

In 1997 heb ik het Nordkalottleden nogmaals gevolgd maar nu vanaf Kilpisjärvi naar Kautokeino (180 km) om enkele dagen in het nationaal park Reisa bij de Imofossen te kunnen vertoeven. Vanaf Kautokeino heb ik via Övre Anarjokka een doorsteek naar Lemmenjoki / Inari in Finland gemaakt (160 km).


Troms heeft drie nationale parken:


Ånderdalen

Ånderdalen (125 km2) op het eiland Senja ten westen van Finnsnes is typerend voor de natuur in de noordelijke Noorse kusttreek.

Brochure (Noors)


Øvre Dividal

Het nationale park Øvre Dividal is gesticht om een typisch noordelijk binnenland te beschermen. Het landschap bestaat uit een mengeling van dennen en berkenbos, hoge bergen, moerassen en meren. Het park kent een rijke flora. Ook leven hier de grote vier: beer, lynx, veelvraat en als dwaalgast de wolf, waarbij de veelvraat de boventoon voert. Door het park loopt de Nordkalottleden.

Brochure (in het Noors, met kaartje)


Reisa

Reisadalen is de meest noordelijke canyon. In de loop van vele duizenden jaren heeft de rivier Reisa een steil dal van bijna 300 meter diep uitgesleten. Langs de wanden storten watervallen naar beneden waarvan Mollisfossen met zijn 269 meter de hoogste is maar de 30 meter hoge Imofossen op afstand mooiste. Door het dal loopt de Nordkalottleden.

Brochure (in het Noors, met kaartje)