Samenland

start > cultuursite

De cultuurpagina's

...introductie...

Dit gedeelte van de website geeft informatie over de geschiedenis, politiek en cultuur van Samen. Speciale aandacht krijgt de strijd van de Samen tegen de kolonisatie van hun eigen land Sápmi. De dichter Frederik de Graaf spreekt over een 'beroofd land'.

Dit gedeelte is nog sterk in ontwikkeling. Het streven is eind 2023 de cultuursite gereed te hebben. Tot die tijd is het vooral work in progress

De cultuursite

Parlementsgebouw Karasjok 2017

Politiek

Het behoud van de Samische cultuur staat onder grote druk. Tegenwoordig is er van officiële zijde een zekere erkenning. Noorwegen, Zweden en Finland hebben vandaag de dag ieder een eigen Samisch parlement met beperkte bevoegdheden.

Zie verder de pagina Politiek

Rendier Laksefjordvidda 1999

Rendierhoeder

Het hoeden van rendieren maakt een esentieel deel uit van de leefwijze van de Samische gemeenschap. Staat het voortbestaan van deze activitei op het spel?

Deze pagina is nog in ontwikkeling

Zie verder de pagina Rendierhoeder

Bibliotheek Karasjok 2017

Literatuur

Overzicht van Samische auteurs waarvan werk is vertaald in het Nederlands, Engels of Duits.

Zie verder de pagina Literatuur

Rolf Groven: La Elva Leve

Strijd

De strijd tegen de indamming van Alta-rivier in de jaren 1978-82 was een markeringspunt in de strijd tegen de verdere ecologische verwoesting van Sápmi. Tegelijk was het ook een strijd voor gerechtigheid van het Samische volk. Die strijd gaat nog immer door.

Deze pagina is nog in ontwikkeling

Zie verder de pagina StrijdZie de literatuurlijst voor de geraadpleegde of nog te raadplegen literatuur.Enkele algemene informatieve sites:

- Samer.se, de website van het informatiecentrum van het Zweedse Samische parlement.